Tuesday, 15 January 2013

TRIP GUNUNG BATU PUTEH


Gunung Batu Putih yang terletak berhampiran dengan Kampung Sungai Woh, Perak mempunyai ketinggian 2130 meter (6,990 kaki) dari aras paras laut. Gunung Batu Putih mempunyai hutan Dipterokarp Bukithutan Dipterokarp Atashutan Montane, dan Hutan Ericaceous atau hutan gunung. Terdapat banyak flora di gunung ini yang mempunyai nilai perubatan.
Di senaraikan sebagai salah satu gunung yang mencabar selain daripada 7 gunung tertinggi di Semenanjung (lebih dikenali sebagai G7).


Gunung Batu Putih close to Woh River, Silver has a height of 2130 meters (6.990 feet) above the sea level. Gunung Batu Putih has a slope hill forest, slope forest upper Montane forest and ericaceous forest or mountain forest. There are many on this mountain flora with medicinal value.

Listed as one of the challenging mountain apart from the seven highest mountains in the West (better known as the G7).

Trip Batu Puteh yang di ketuai oleh my hubby disertai 16org rakan-rakan sepergunungan.
Perjalanan yang mencabar namun mengasyikkan,yang paling mengujakan dapat menghayati sendiri indahnya ciptaan yang maha agung.Hilang segala kekusutan yang bersarang di minda.



 Trip Batu Puteh led by my hubby joined 16 participants
A challenging journey but fun, the most exciting are able to appreciate the beauty of creation itself The Great. Missing  almighty mess nesting in mind.






Sessi regangan sebelum memulakan pendakian.

Stretching session before starting the climb.
Bersedia untuk memulakan perjalanan,,,

Ready to start the journey,,,

Perkampungan orang asli

Native settlements
cepat-cepat nanti kena tinggal.

quickly will be staying.














Tiba di gua azan, gua azan terjadi akibat daripada pembentukan sebuah batu besar yang mempunyai ruang yang agak luas dibawahnya memudahkan para pendaki untuk bermalam hanya bentang ground sheet tanpa perlu flysheet kerana kita berbumbungkan batu. Water point juga tidak jauh hanya disebalik gua terdapat alur air yg mengalir laju dari celah batu menjadikan air tersebut amat sejuk seperti air batu, mandi di sebelah petang pun dah mengigil dah tentu esok pagi hanya gosok gigi dan cuci muka jawapnya. Makan malam disediakan segera, lepas makan borak lebih kurang semua pakat tidur keletihan. Bermalam di bawah batu besar macam tu dah tentu amat sejuk, windbreaker, sleeping beg , glove dan stokin diperlukan jika nak tidur nyenyak. kalau tak tidur dalam kesejukan.

Arriving at the cave prayer, prayer cave occur as a result of the formation of a large rock with a relatively wide space under it easier for climbers to stay just a landscape without having flysheet ground sheet because we roofed stone. Water point is not too far behind the cave only watercourse running speed of the rock, the water is very cold like ice, showers in the afternoon was already shivering'm sure tomorrow morning just brush your teeth and wash your face answer is. Dinner is available immediately, then eat a chat about all discussion sleep fatigue. Spend the night under a rock like that is obviously some very cool, windbreaker, sleeping bag, glove and socks required if want to sleep soundly. if you do not sleep in the cold.





Orang kuat My Hubby...Mr sweeper Amir.

My Hubby powerful people ... Mr. Amir sweeper.
 Happy bila selamat tiba di puncak.

Happy when the safe arrived at the top.
                                              sejuk mata memandang.
                                              
                                              Cool my eyes looked at.




 Subhanallah,syukur dapat menghayati keagungan mu.

Subhanallah, can appreciate the majesty of your gratitude.






Kebahagiaan adalah ....
: Apabila terdapat potensi bahaya dalam kawasan yang sukar, anda membuat pertimbangan yang baik untuk membuat jejak langkah anda selamat dan anda memberitahu orang lain untuk melakukan perkara yang sama.

Happiness is....
: When there is a potential danger in a difficult terrain, you make good judgement to make your footstep safe and you tell others to do the same.





 Tamat di sini Story zanna yang tak seberapanya, ada kesempatan zanna akan mencoret lagi.

 Story ends here that is not how his zanna, zanna opportunity will strike no more.


 wassalam,see you again.



































































No comments:

Post a Comment